Schaadt het, dan baat het niet

Meekness, dit was het thema van een seminar waar ik 5 dagen van heb kunnen genieten. Een bevlogen Thais echtpaar deed jaren onderzoek naar de langzame groei van de Thaise kerk. De antwoorden die zij vonden hebben alles te maken met de clash van culturen. Gedurende deze week hebben ze een rondleiding gegeven in de psyche van de Thai en hoe we daar mogelijk op kunnen aansluiten.

Op nummer één van de kernwaarden voor de Thai staat: Ego georiënteerd.
Nee, de Thai zijn niet egoïstisch, delen staat hoog in het vaandel. Maar kom niet aan het vaderland, religie, koningshuis of iets anders waar de persoon zich mee vereenzelvigt. Zodra we deze gebieden op een negatieve manier aanstippen sluiten het hart en de oren van de Thai zich direct. Nu is het voor de meeste zendelingen geen probleem om hier van af te blijven. Althans, van de meeste onderwerpen. We kunnen zelfs de Thai, het koningshuis en het land alle mogelijke lof geven om het ego te strelen, maar hoe zit dat met het Boeddhisme?

Dit is een punt waar zendelingen, maar ook de Thaise kerk mee worstelt. Hoe kunnen we het evangelie presenteren, zonder dat het de strijd aangaat met het Boeddhisme en dus niet het ego van de Thai schaadt? Want het feit dat ik Jezus volg, houdt in dat ik Boeddha niet volg. Het feit dat Boeddha zegt: “vertrouw alleen op jezelf”, Maakt Jezus’ uitspraak: “Niemand komt tot de Vader dan door Mij” een stuk lastiger om te volgen.

De kern van het probleem ligt niet bij het ego van de Thai, maar bij de drang van evangelisatie van de meeste zendelingen (inclusief mijzelf) en Thai christenen. De oplossing ligt in kernwaarde 2 en 3: soepele en waardevolle relaties. Als we zo een relatie met iemand hebben, staat het hart altijd open. Binnen een intieme relatie is het heel moeilijk om het ego van iemand te beschadigen. Iedereen begrijpt dat het opbouwen van een intieme relatie tijd vergt. Niet de 5 minuten die de meeste christenen gebruiken tijdens een evangelisatie actie, om daarna het evangelie voor iemand neer te droppen, maar eerder twee jaar.

Geloof ik dat het niet mijn getuigenis of mijn werk is dat het hart van de Thai op Jezus richt, maar het werk van Gods Geest? Dan moet ik er ook op vertrouwen dat God op Zijn tijd, Zijn manier de mensen roept met wie wij leven.

 

Comments
  1. 8 jaar ago
  2. 8 jaar ago
  3. 8 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.