Zaterdag

Dag 2 in deze serie. Daniel is om kwart over zes wakker en wij daarmee ook…al blijft Sijmen nog even liggen. Daniel en ik doen een van de ochtendklusjes: onze open woonkamer onder het huis vegen. Nu het regenseizoen is aangebroken, waait het een stuk harder en ligt er een boel stof.

Om zeven uur is Benj wakker en al snel zitten we allemaal aan tafel. Ons ontbijt bestaat uit brood. In ons dorp is een bakkertje, die bruin brood (geen waldkorn of grof volkoren) bakt en bij de Tesco Lotus express (een kleine supermarkt met vers producten) kunnen we verse melk kopen. Meestal beleggen we ons brood met zelfgemaakte pindakaas, jam en zo nu en dan met kaas en chocoladepasta, die we in de grote stad kunnen kopen. Op dit moment genieten we ook van hagelslag en vlokken, dankzij bezoek en postpakketjes.

Na het ontbijt doen we onze stille tijd. Sinds kort gebruiken we bijbelleesroosters via de website youversion.com. Een aanrader – verschillende bijbelleesroosters, op onderwerp of chronologisch,  beschikbaar.

Om half 9 komt Djai, de moeder van Ooi, om een paar uur in huis te helpen. Ondertussen spelen Ooi en Daniel samen; lief, ondeugend en spullen-afpakkend afwisselend.
Sijmen bereidt deze morgen zijn mogelijke bijbelstudie in de middag met Oo voor. Zij doorlopen het Mattheüsevangelie en zijn vandaag bij de storm op het meer aanbeland. Daarna heeft Sijmen nog  tijd om verder te gaan aan zijn bijbelstudie voor zondag.

Benj is niet helemaal in z’n sas deze ochtend, maar in de auto op weg naar het dorp valt hij eindelijk in slaap. Daniel helpt mee met de boodschappen doen, maar heeft al snel een vriendje gevonden om de winkel mee door te rennen. Het is opvallend druk in het dorp, wat komt doordat morgen de verkiezingen Thailand zijn. Veel mensen keren terug naar het dorp waar zij ingeschreven staan en om daar te kunnen stemmen.

Op de terugweg halen we de lunch: phat thai – een heerlijk noodlegerecht.

Vanmiddag verwachtten we aan het begin van de middag Oo voor bijbelstudie en daarna Jen voor taalstudie. Oo komt nog niet, dus hebben we tijd om te skypen met de ouders van Sijmen. Daarna maar even een belletje of alles goed is met Oo: hij heeft klanten in zijn winkel en komt misschien later nog, maar zal bellen voordat hij komt. Sijmen gaat verder aan zijn bijbelstudie.

Benj slaapt eindelijk diep en Daniel en ik gaan even buurten bij een buurvrouw. Haar kleinzoon, die veel bij ons over de vloer kwam en op zondag met ons meeging, zit sinds kort op een school in Khon Kaen en ik ben nieuwsgierig wat dat precies inhoudt. Het blijkt dat hij op een jongensinternaat zit, voor kinderen die geen ouders of verzorgers hebben of denk ik, moeilijk opvoedbaar zijn. Zijn ouders zijn niet in beeld en hij deed nogal stoute dingen. Hij mag wel opgezocht worden door familie en vrienden en mijn voorstel om erheen te rijden, wordt vrij snel aangenomen. We spreken af om er volgende week zaterdagochtend heen te gaan. Ik ben benieuwd en vind het jammer dat hij niet meer in onze straat woont. We zien dat hij veel liefde nodig heeft en hoopten dat hij die door de bijbelverhalen en ons in ieder geval bij God zou vinden. We blijven bidden voor andere christenen om hem heen en de hoopvolle toekomst die God biedt. En wie weet kunnen we hem af en toe blijven opzoeken.

Jen belt om 5 uur of we nog taalstudie willen doen. Liever niet meer en dat komt haar ook wel goed uit. We stellen Daniel voor om naar het schildpaddendorp te gaan. Daar is een tuin met schildpadden. Daniel is er gelijk voor in en wij kunnen dan langs bij een vrouw, die ons pas 10 kilo rijst kwam brengen. Zij is getrouwd met een Schot en Sijmen heeft daar een kerstmaaltijd gegeten. Ik heb een brownie gebakken om haar te bedanken. Helaas is ze weer niet thuis, een buurman stelt voor om na 7-en te komen. Daniel ziet ondertussen ‘buffel water’. 

We kletsen wat met de kinderen in de schildpaddentuin, want voorheen deden we daar kinderclub. Saai woont tijdelijk bij haar zusje in Khon Kaen, die daar net is gaan studeren. Als haar zusje vrienden gevonden heeft, kan Saai weer bij haar moeder wonen. Ik hoop dat we binnenkort weer met de kinderclub kunnen starten, want het dorp is een soort dorp naar Romeinen 1, zoals Saai het ons schetst (na het lezen van dit stuk, dus nog even door in de bijbel J). In dit dorp wordt namelijk de schidpad als god aanbeden.

Op weg naar de markt, waar we ons avondeten vanavond halen, rijden we de vrouw achterop, waar we de brownie wilden brengen. Dus even een kletspraatje aan de kant van de weg en een uitnodiging om weer eens langs te komen (ook zonder rijst). Daarna thuis aan de maaltijd en kids in bad en bed. Sijmen heeft inmiddels zijn bijbelstudie voor morgen afgerond. Tijd voor een kop thee en een foto van een lachende Benj. Tot morgen.

Comments
  1. 11 jaar ago
  2. 11 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.