Schakels

Vanochtend weer een indrukwekkend getuigenis gehoord. En weet je wat me telkens weer opvalt. Het zijn niet die geweldige dominees, ouderlingen, zendelingen of andere geestelijken, die een grote invloed hebben gehad op het leven van de mensen die hier zijn. Wel apart dat juist deze mensen zo vaak op een voetstuk worden geplaatst.

Vanochtend was het een leraar op een seculiere universiteit die tijd nam om Bijbel te lezen en te bidden, ouders die blijven bidden voor hun kind. Gisteren was het een mede-student die iemand uitnodigde om samen Bijbel te lezen. Vorige week was het een vriend die iemand mee vroeg naar de kerk. Het werd me weer duidelijk: niet alleen de zendelling, dominee en evangelist zijn dé mensen die over God vertellen. Jezus iedereen op roept om alle volken tot zijn discipelen te maken, inclusief je eigen volk. En dat is nu net iets waar de zendeling niet in slaagt. Mijn conclusie: Als alle christenen in Nederland goed hun best doen om deze taak te vervullen, dan weten we zeker dat er genoeg mensen zullen zijn om over een paar jaar, op een cursus als deze, te getuigen van die mensen die een grote invloed op hun leven hebben gehad. Mensen die zich door God wilden laten gebruiken om anderen God te laten leren kennen. Een bemoediging, geen verwijt.

D. E. Hoste werd directeur van de OMF begin 1900. Bijna niemand kent zijn naam, maar hij heeft enorm veel gedaan in China. Vaak willen we eer voor hetgeen we gedaan hebben. Hierboven schreef ik dat mensen die op een voetstuk geplaatst worden deze eer vaak krijgen. Mensen op de achtergrond worden helemaal niet opgemerkt. Van D. E. Hoste werd na zijn dood gezegd: “Hij leefde om vergeten te worden.” Dit klinkt misschien een beetje zielig en nu zullen we vaak zeggen dat hij niet assertief genoeg is geweest. Maar hij had het juiste perspectief voor ogen, de mensen moesten hem vergeten en Jezus onthouden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.