Help Bangkok!

Maandagnacht is Sijmen met een auto volgeladen richting Bangkok gereden. Samen met een collega en twee broeders zijn ze richting de wateroverlast gereden. Bij een afrit zijn ze opgehaald door een collega met een bootje. Dinsdag hebben ze de dag besteed om de voedselpakketten uit te delen.

Marten Visser, onze teamleider, schrijft het volgende (www.visser.me):

Al meer dan een maand lijdt Thailand onder zware overstromingen. Het begon in het noorden, en langzamerhand  vloeit de enorme hoeveelheid water naar het zuiden. De rivieren en kanalen kunnen dit  niet aan. Het gevolg was dat in Centraal-Thailand een gebied ter grootte van Nederland overstroomde.

Inmiddels begint het in Centraal-Thailand langzamerhand op te drogen. Maar nu stroomt al het water verder naar Bangkok, de laatste halte voor het de zee instroomt. Miljoenen mensen in Bangkok en omgeving zijn getroffen door de overstromingen. Veel mensen zijn de stad ontvlucht, maar vele anderen zijn gebleven. Afhankelijk van de ligging, staat er 20 tot 200 centimeter water in straten en huizen.

De verwachting is dat het nog wel 6 weken gaat duren voor het water uit Bangkok weggestroomd en –gepompt is. Er is nu sprake van dat geen enkel deel van deze stad met 10 miljoen inwoners gespaard zal blijven.

Dit werkt ontzettend ontwrichtend. Huizen en huisraad worden beschadigd. Toiletten zijn niet meer bruikbaar. Elektriciteit is vaak niet meer aanwezig. Bedrijven gaan dicht, wat voor sommige mensen ook meteen volledig verlies van inkomsten betekent. Winkels zijn alleen nog per boot te bereiken, maar de schappen beginnen leeg te raken.

OMF-Thailand verleent al vanaf het begin van de overstromingen op kleinschalige wijze hulp. Ons Isaanteam gaat zich nu inzetten voor Bangkok. Het is de bedoeling dat we met twee bootjes rond gaan varen in wijken waar nog weinig hulp gegeven wordt, en mensen daar voorzien van voedselpakketten en vers drinkwater.

Maandagavond werd ons door de OMF-leiding gevraagd mee te komen helpen. Vandaag hebben de teamleden 400 voedselpakketten samengesteld. Vannacht reden vier teamleden naar Bangkok. Om 6 uur ‘s ochtends worden ze bij een afrit van de snelweg, die nu als haven fungeert, opgewacht door een boot en gaan ze beginnen.

Ik hoop dat het gaat lukken om de hele tijd dat het in Bangkok nodig zal zijn, met een boot voedselhulp te verlenen. De teamleden zullen elkaar daarbij aflossen. In normale tijden laten we de liefde van God vooral door het Woord zien. Nu hebben we de gelegenheid dat door daden te doen, al is het maar kleinschalig.

Hulpverlening met een boot kost ons, schatten we nu, ongeveer 500 Euro per dag. Als we met twee boten gaan opereren, wordt dat 1000 Euro. Ik hoop dat  de lokale bevolking in Isaan, zowel de boeddhisten als de christenen, levensmiddelen gaat schenken om dit mogelijk te maken. Mochten we geen geld meer hebben voor de voedselhulp, dan gaan we kijken of we als watertaxi toch nog wat voor mensen in overstroomde wijken kunnen betekenen.

Mocht u ook willen bijdragen, dan kan dit op:

  • bankrekening 49.32.96, t.n.v OMF te Terschuur, o.v.v. P68044 Th-Relief and Development

Als u een gift geeft, hoor ik dat graag via het contactformulier, zodat we het geld vast uit kunnen geven voor het in Thailand aangekomen is. 🙂 (Er is namelijk ook geld apart gezet voor wederopbouw; dat kunnen we alvast aanspreken als we weten dat er giften binnenkomen.)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.