Opeens krijg je ’t Sintgevoel

Om ons heen worden op het moment verschillende feesten gehouden…Looy Krathong, Katin en Ngiw…van lokale feestjes tot landelijke festiviteiten. Gisterenavond scheen opeens de maan door de bomen en kregen we toch ook nog een beetje ’t Sintgevoel.

Looy Krathong (een soort van kerststukje, met lotusbloemen, bananenblad en wierook, te water laten) is een jaarlijks terugkerend feest. Tijdens het te water laten van de krathong, wordt de godin van het water bedankt voor de regen en men vraagt vergeving voor het verspillen en vervuilen van het water. In Manchakhirie was er ’s middags een optocht van scholen en buurtwijken, waarin de krathongs naar het water werden gebracht: met dans, mooie traditionele kleding en veel bloemen. ’s Avonds werden de krathongs te water gelaten. Ook dit jaar konden we getuigen van God de Schepper naar een aantal bekenden om ons heen.

Katin is een feest dat bij iemand thuis of in de tempel gevierd wordt om het kharma op te bouwen van overleden voorouders. Door middel van geld en voedsel wordt ‘iets goeds gedaan’, zodat de voorouders daar profijt van hebben op de plek waar zij zijn. Op twee plekken is Sijmen meegeweest om bij een gezamenlijke maaltijd aanwezig te zijn. Toen aan het einde van één van de maaltijden de bekende vroeg of Sijmen al iets had gedaan om het kharma op te bouwen, voelde hij zich totaal niet op zijn plek. Blijkbaar was het deze bekende nog niet duidelijk dat een christen dat niet hoeft te doen. Hopelijk hebben we nog gelegenheid om het christelijk geloof verder uit te leggen en voor te leven.  

En wat het Ngiw-festival precies voor betekenis heeft, weten we nog niet. Het is een Chinees festival en zorgt ervoor dat er een grote kermis is verrezen vlakbij onze plaatselijke markt.
Ondertussen komt Sinterklaas dichterbij en proberen we met 28 graden Celsius in de stemming te komen. 

Comments
  1. 9 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.