Bukken en Beppen

Oom Jongjoet vroeg of ik mee wilde helpen met ‘Dam Naa’, oftewel het overplanten van rijstplantjes. Aangezien we al een hele tijd zeggen de Thai te willen ontmoeten en leren kennen op de plek waar zij bezig zijn, kon ik deze uitnodiging natuurlijk niet afslaan.

Er zitten nu twee dagen van sjokken door de blubber, branden in de zon, gebukt plantjes in de grond duwen, op. Een en al ontzag voor de boeren die dit hun hele leven volhouden. Gelukkig werd me nog nagegeven dat iedereen de eerste paar dagen per jaar met spierpijn in zijn bovenbenen loopt. Gelukkig, ik ben niet de enige :-).
Toch is het niet alleen maar hard werken. Het is ook een enorm gezellige boel. Met 10 mensen naast elkaar in het rijstveld bukken en beppen. Er wordt niet anders dan gekletst, de hele dag door, van ’s ochtend 9 uur tot 5 uur in de middag. Een goede manier om aan mijn Isaan te werken, want veel moeite om het verstaanbaar te maken voor een buitenlander werd er gelukkig niet genomen.

 

Na het harde werken even uitrusten en afspoelen bij de plaatselijke dam. Tegelijkertijd wordt het avondeten geplukt, lotusbloemen voor de enige echte lotusbloemencurry. En als je niet kunt zwemmen maar toch graag lotusbloemencurry wilt eten, dan bind je gewoon een jerrycan om je middel.

  

Voldaan, met spierpijn en 10 uitnodigingen om bij de mensen thuis langs te komen, gaan we het weekend in.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.