‘Vertrouw je op geld of eindelijk eens op God?’

‘Ik mag allang blij zijn dat ze nog voor me zorgt. Ik ga haar verder niet vertellen dat ze geen loterijloten moet kopen’. Dit is een uitspraak van één van onze mannelijke gemeenteleden, Pon. Hij is vier jaar geleden door een mislukte operatie de kracht in zijn benen kwijtgeraakt en beweegt zich voort met een looprek.

Pon is getrouwd en heeft twee zonen van in de twintig. Een lange tijd van hun huwelijk heeft hij in het buitenland gewerkt en geld naar zijn familie gestuurd. Tot hij een ongeluk kreeg en nu gebonden zit aan huis en afhankelijk is van het inkomen van zijn vrouw en kinderen.

In Thailand zijn huwelijken en het werken aan je huwelijk nog geen dagelijks onderwerp van gesprek. Af en toe horen we gefoeter op dan wel manlief of vrouwlief, maar tot een oplossing komt het niet. Ook is er veel ontrouw, onbegrip en onveiligheid en je eigen rol om je vrouw, dan wel je man, tot zijn recht te laten komen, is ook nog een onderbelichte zaak. Dit observerend worden de woorden van onze broeder Pon begrijpelijk.

Met onze  beperkte ervaring van huwelijkscursussen, gelezen boeken over mannen en vrouwen en eigen ervaring, kunnen we af en toe wat over dit onderwerp bespreekbaar maken. Dus al pratend met onze broeder Pon, vertelde Sijmen hem iets over hoe mannen en vrouwen in elkaar zitten en hoe God hen aan elkaar gegeven heeft onder andere ter ondersteuning en bescherming.

Dit gesprek begon naar aanleiding van de komst van een groep monniken in het dorp van Pon. Zij vertelden dat een wijze monnik de uitslag van de volgende loterij had voorspeld. De loten waren te koop voor een enorm bedrag. Maar de mensen mochten samen een lot kopen, wat nog steeds een flink bedrag per persoon was. De vrouw van Pon en haar vriendinnen overlegden of ze ook een lot wilden kopen. Het zou een hoop geld opleveren, maar ze moesten wel veel geld inleggen. Dat konden ze eventueel wel lenen….

En zo trok Pon de stoute schoenen aan om met zijn vrouw, die nog niet gelooft, deze kwestie te bespreken. Hij eindigde met de woorden: vertrouw je nu op geld of eindelijk eens op God? De vrouw van Pon besloot om geen lot te kopen.
Een week later was ze haar man dankbaar voor zijn advies en bescherming.

Comments
  1. 7 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.