Emmers

Op het moment geeft Sijmen wekelijks bijbelstudie aan Sak en Eek. Een stel dat vlakbij ons is komen wonen en al eventjes christen zijn. We merken bij deze bijbelstudiegroep, maar ook in gesprek met andere christenen, hoe zij hun geloof steeds weer heel praktisch maken in hun dagelijks leven.

Dat komt onder andere doordat het Boeddhisme zo verweven is met het leven van alledag. Zo openden Sak en Eek pas een winkeltje bij ons in de buurt. Waren zij nog Boeddhist geweest dan hadden ze waarschijnlijk een Boeddhistisch ritueel uitgevoerd bij de opening van de winkel. Op de ochtend van de opening vroegen ze of Sijmen langs wilde komen om met hen te bidden of God de winkel wilde zegenen.

Een andere vraag betreffende de winkel kwam een paar dagen eerder. Zouden ze in de kleine supermarkt ook emmers met levensmiddelen mogen verkopen, die aan de monniken worden gegeven in de tempel als een ‘goede daad’? Deze emmers verkopen namelijk nogal goed. We waren een beetje verbaasd over de vraag. Tegelijkertijd vonden we het mooi dat zij zulke vragen stellen, waardoor hun leven, in alle facetten, steeds meer tot eer van God wordt. En eigenlijk wisten ze het antwoord ook wel, maar was ’t goed om met hen over te hebben.

Ondertussen leren wij om bepaalde Boeddhistische rituelen op een christelijke manier in te vullen. In onze ogen soms overdreven, maar voor onze medegelovigen belangrijk om God bij zaken te betrekken, waar anders een geest voor wordt aanbeden. Zo hebben we regelmatig om gekochte auto’s heen gestaan om God te vragen voor bescherming en een goed gebruik van de auto. Zulke dingen maken ons bewust van een heilig leven dat Thaise christenen willen leven; een leven dat in alle facetten op de eer van God is gericht. Daar kunnen wij wat van leren, dat is niet overdreven.

Comments
  1. 9 jaar ago
  2. 9 jaar ago

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.