Woensdag

Sijmen had weer een interessante bijbelstudie en tijdens het vele kletsen vertelden Sak en Eek dat zij hun stukje grond in het midden van het dorp beschikbaar stellen voor de kerk. Wauw! Ze wilden het eerst verkopen, maar zien het als een goede plek voor een toekomstige kerk: zo de Here wil (bidden ze!). Aankomende zondag gaan we er verder over praten met de andere christenen. Met dit leuke nieuws gaan we de woensdag in.

Na het gebruikelijke ochtendritueel vertrekt Sijmen richting Oo en Ooi. Vorige week ging de bijbelstudie niet door, dus even informeren wat vandaag een goed tijdstip is. Daar aangekomen blijken ze ongerust te zijn over de gezondheid van hun zoontje van zes jaar. Hij heeft vorige week in een kinderziekenhuis in Bangkok bloed laten prikken. Hij heeft sinds zijn geboorte een bloedziekte en nu er, ondanks medicijnen geen verbetering is, vindt de dokter hier, dat hij maar eens naar een arts in Bangkok moet. Vanmorgen belde een zuster dat Oo naar Bangkok moet komen om de resultaten op te halen. Het maakt hun ongerust dat de zuster niets wil los laten over de resultaten. Vanavond vertrekt Oo naar Bangkok om morgen met de arts te praten. Sijmen stelt voor om komende zondag, als zij en hun zoontje het goed vinden, voor hem te bidden tijdens de bijeenkomst. Ze zullen erover praten en bidden. Daarna lezen ze met elkaar de bijbel; niet het voorbereidde gedeelte, maar een gedeelte om hen te bemoedigen.

Tijdens deze ochtend praten Oo, Ooi en Sijmen ook over de toekomstige kerk. Zou Oo willen bidden of hij ouderling wil worden in de kerk, samen met Sak? Een mooi koppel bij elkaar, want Oo is een goede spreker en Sak een goede herder. Sijmen wil hen de komende maanden voorbereiden op het spreken in de kerk en het leiding geven aan de gemeenteleden, om daarna met Thais-leiderschap de kerk officieel te openen…dit alles biddend, biddend en biddend.

Inmiddels is het middag en is Peter na een rustige ochtend ook bij ons aanbeland. We hadden verwacht dat de bijbelstudie met Oo en Ooi ’s middags zou zijn, die heeft Peter helaas gemist.

Jen komt twee uur langs om ons taalstudie te geven. Naast het leren van onze module, vragen we haar ook hoe we bepaalde dagelijkse dingen in goed Thai kunnen vragen of vertellen. Zo zeg ik nog altijd niet goed in het Thai:  ‘U spreekt met Annelies’. Veel mensen zeggen helemaal niet dat zij het zijn die spreken…mijn raderen hebben al heel wat toeren gedraaid om stemmen te herkennen…maar inmiddels vraag ik ook maar, mijn verontschuldigingen uitsprekend, gewoon met wie ik spreek. Na de taalstudie een Skypegesprek in het Nederlands, om mijn broer te feliciteren met zijn verjaardag.

Saay belt op vanuit Khon Kaen of ik een Bijbel wil meebrengen, als ik haar vrijdag opzoek. Ze wil er graag één geven aan een bekende van haar!

Na de taalstudie vertrekt ik met Daniel fietsend naar de markt. Teruggekomen staan alle buren op straat. Er kwam vuur uit de elektriciteitskast voor het huis bij Sak en Eek en we zitten met z’n allen zonder stroom. Sak en Eek zijn flink geschrokken, maar algauw zijn er elektriciens om te onderzoeken wat er aan de hand is. De reparatie kan wel even duren, want de benodigdheden moeten uit Khon Kaen komen, de grote stad zo’n 50 kilometer verderop.

Het handige aan deze stroomuitval is, dat het nog licht is. We kunnen de kaarsen makkelijk vinden en in het licht koken en douchen. Tijdens het eten stroomt het zweet wel van ons gezicht, de spagetti krijgt zo een extra dimensie. We proberen Daniel na het eten op bed te leggen, maar het is te warm zonder ventilator. Al snel zit hij beneden in het donker met de Duplo te spelen en houdt hij de kaarsen in de gaten, die door de briesjes weer uitgaan.

Peter en Sijmen zijn nog even op de fiets gestapt. Sijmen buit het maar even uit dat hij een mannelijke ‘buddy’ heeft. Ze fietsen naar het schildpaddendorp om de vrouw van de 10 kilo rijst op te zoeken en te polsen of zij interesse heeft in het evangelie. We vroegen onze taalhulp of het gewoon is om zoveel rijst van een redelijk onbekende te krijgen. Jen dacht dat er dan wel een bedoeling achter zat..is het het evangelie? Helaas is de vrouw niet thuis. Sijmen en Peter doen nog een rondje schildpaddentuin en spotten met hun fietsenlichten enkele schildpadden en krijgt Sijmen van Peter nog een lesje sterren kijken: onder andere de schorpioen.

Om kwart over negen gaat er gejuich op in de straat. Daniel doet mee, want de elektriciteit doet het weer! De ventilatoren kunnen weer aan en we kunnen een koel nachtje tegemoet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.